Zo kies jij de perfecte trouwfotograaf!

Een must voor jouw bruiloft is het kiezen van de trouwfotograaf die perfect bij jullie past. Wie mag jouw bruiloft vastleggen en hoe wil je dat laten doen? De zoektocht naar de trouwfotograaf die bij jullie bruiloft past begint met het bepalen van de stijl en werkwijze die jullie prettig vinden. Het is belangrijk om te weten welke stijl bij jullie gevoel, manier van denken en leven past. Elke fotograaf heeft zijn eigen stijl. De ene fotograaf heeft donkere foto’s met een warme tint, de andere fotograaf heeft lichte foto’s vol kleur. Begin de zoektocht naar jullie trouwfotograaf door op de website van verschillende fotografen te kijken wat hun stijl is. Door verschillende stijlen te vergelijken kom je er achter wat jij mooi vindt. Als jij weet welke stijl bij jou en jullie bruiloft past ben je al een heel stuk op de goede weg naar de keuze voor jouw perfecte bruidsfotograaf.

Vervolgens ga je kijken naar de werkwijze van een fotograaf. Behalve de stijl is het belangrijk dat de werkwijze van de fotograaf die jullie bruiloft komt fotograferen bij jullie aansluit. De fotograaf is immers de meest onbekende persoon op jullie trouwdag, het is belangrijk dat jij je op je gemak voelt en jezelf kunt zijn! Op deze manier zullen de foto’s in jouw bruidsreportage een spiegel zijn van jullie liefde voor elkaar en jullie als persoon.

Als jullie de stijl en werkwijze die bij jullie aansluit hebben gevonden ga je gericht zoeken naar een trouwfotograaf. Maar waar moet je dan allemaal op letten?

  • Dat begint bij het portfolio: spreken de foto’s jullie aan? Zie jij jezelf en je partner al terug in de foto’s die op de website van de fotograaf te vinden zijn? Bij de ene fotograaf zijn veel detail foto’s te vinden, de andere fotograaf springt eruit met natuurlijke, zo min mogelijk geposeerde foto’s en weer een andere fotograaf laat zien hoe perfect het bruidspaar gepositioneerd wordt. Bekijk jij een portfolio en denk je: ‘WAUW! Zo wil ik dat mijn trouwfoto’s eruitzien!’ dan weet je dat je verder moet gaan kijken op de website of het totale plaatje aansluit bij wat voor jullie van belang is.

  • De regio waarin een fotograaf werkzaam is: veel fotografen hebben een groot werkgebied maar toch kan het zijn dat de fotograaf waarvan jij het portfolio prachtig vindt niet werkt in het gebied waar jouw bruiloft zal plaatsvinden. Daarom is het goed om dit even na te kijken. Vaak is dit op de website te vinden of kun je dit vragen door contact op te nemen met de betreffende fotograaf.

  • De prijs van de fotograaf: nu kan de stijl, werkwijze, portfolio en regio perfect aansluiten op jullie wensen.. maar ook de prijs is een belangrijk onderdeel wat hoort bij jullie wensen en mogelijkheden. Vergeet daarom niet om de prijs van de fotograaf te controleren. Veel fotografen hebben de prijs of een vanaf prijs op hun website staan. Staat dit niet op de website van de fotograaf? Neem dan contact op om te vragen wat de prijzen zijn voor het maken van een bruidsreportage.

  • De beschikbaarheid: deze mag je zeker niet vergeten in je ‘to-do lijstje’ opzoek naar de perfecte trouwfotograaf voor jullie bruiloft. De beschikbaarheid op jullie trouwdatum! Vaak wordt een fotograaf al een hele poos voor de trouwdag geboekt door bruidsparen. Afhankelijk van de periode waarin je trouwt heb ik een aantal richtlijnen voor je:

    • Wil je er 100% zeker van zijn dat de bruidsfotograaf die perfect bij jullie past beschikbaar is op jullie trouwdatum? Dan wil ik je het advies geven dat je nooit vroeg genoeg kunt zijn met het vastleggen van jouw trouwdatum!

    • Trouw jij tussen mei en september? Dan is het zeker aan te raden om jouw fotograaf 10 a 14 maanden voor jullie bruiloft te boeken. Zeker als jullie op een vrijdag of zaterdag trouwen.

    • Trouw jij tussen oktober en april? Dan heb je meer kans dat jouw favoriete bruidsfotograaf nog ruimte in de agenda heeft. Maar ook voor deze maanden, wacht niet te lang. Het is wel heel zonde als de trouwfotograaf die perfect bij jullie past niet meer beschikbaar blijkt te zijn.

YESSS jullie hebben de trouwfotograaf gevonden die aansluit bij jullie wensen en beschikbaar is in jullie regio en op jullie trouwdatum! Nu is het tijd om contact te gaan leggen met de fotograaf. Vaak wordt er na het eerste contact telefonisch of via de mail een kennismakingsgesprek gepland. Tijdens dit gesprek zullen jullie wensen rondom de fotografie op jullie bruiloft worden besproken. Jullie zullen bij dit gesprek vanzelf merken of er een klik is met de fotograaf, kunnen jullie fijn kletsen, begrijpen jullie elkaar, kan de fotograaf aansluiten op jullie wensen en voelt het goed?

Na afloop van een kennismakingsgesprek ontvangen jullie bij veel fotografen een offerte. Sommige fotografen sturen ook een offerte voorafgaand aan het kennismakingsgesprek. Zelf stuur ik deze altijd pas na afloop, dan weet ik zeker dat we alle wensen hebben besproken en komen jullie als bruidspaar niet voor verrassingen te staan wat betreft de prijs. Hebben jullie meerdere offertes ontvangen van verschillende fotografen? Dan is het goed om een aantal punten goed te vergelijken:

  • Hoe lang komt de fotograaf voor dit bedrag fotograferen?

  • Hoe zit het met de reiskosten?

  • Hoeveel foto’s zul je uiteindelijk ontvangen?

  • Stuurt de fotograaf jullie een preview van jullie trouwdag?

  • Hoe lang moet je op de totale reportage wachten?

  • Hoe worden de foto’s aangeleverd?

  • Zit er al een fotoboek berekend in de prijs?

  • Is er spraken van een aanbetaling? En hoeveel bedraagt deze aanbetaling?

Geef tijdens het kennismakingsgesprek goed aan wat jullie budget is, dan kan de fotograaf samen met jullie kijken wat er voor deze prijs mogelijk is. Nog even een advies van mij: kies niet altijd voor de goedkoopste fotograaf! Qua prijs kan dit natuurlijk aantrekkelijk zijn maar kijk goed of deze fotograaf ook kan voldoen aan jouw wensen en verwachtingen.

Sommige fotografen bieden een loveshoot of pre-wedding shoot aan. Deze fotoshoot biedt de kans om te wennen hoe het is om bij jullie fotograaf voor de camera te staan. Dit is natuurlijk extra leuk als jullie graag een foto willen gebruiken op jullie trouwkaart. Biedt jullie fotograaf dit niet standaard aan maar is dit wel iets wat voor jullie wenselijk is? Maak het bespreekbaar met jouw fotograaf! Vaak is er meer mogelijk dan je denkt.

In de aanloop naar jullie bruiloft toe is het fijn om goede afspraken te maken met jouw bruidsfotograaf. Vaak plant een fotograaf nog een gesprek samen met jullie om alles tot in de puntjes te bespreken. Op deze manier kun je er zeker van zijn dat alle wensen duidelijk zijn en hoef je hier tijdens jouw bruiloft niet meer over na te denken! Een aantal belangrijke afspraken om te maken:

  • Hoe laat en waar wordt jullie fotograaf verwacht (zorgt dat de fotograaf de exacte locatie heeft)

  • Bespreek hoe jullie dag verloopt zodat de fotograaf weet wat er van hem/haar verwacht wordt

  • Spreek het tijdstip voor de bruidsreportage van jullie als pas getrouwd bruidspaar af

  • Hebben jullie een contactpersoon zoals een weddingplanner of ceremoniemeester? Dan is het fijn als jullie zijn/haar naam en telefoonnummer geven aan de fotograaf. Mochten er lastminute of tijdens jullie bruiloft nog belangrijke vragen zijn dan kan de fotograaf deze aan jullie contactpersoon stellen. Zo hoeven jullie zelf niet gestoord te worden tijdens deze prachtige dag.

Zo zie je maar dat bij het vinden en uitkiezen van jullie perfecte trouwfotograaf heel wat komt kijken! Ik snap het helemaal als je na het lezen van deze blog denkt ‘jeetje, wat is dit veel’. Geloof mij, veel van de genoemde punten hierboven gaan vanzelf! Maar mocht je een houvast zoeken en denken wat was het ook alweer, sla dan de link van deze blog op zodat je hem makkelijk kunt terugvinden.

Hopelijk gaat deze blog jou helpen om de perfecte trouwfotograaf te vinden voor jullie bruiloft! Heb je vragen of wil je graag sparren over de mogelijkheden? Vul dan even het contactformulier in dan help ik jullie graag verder in de zoektocht naar jullie bruidsfotograaf.

Vorige
Vorige

Clara & Ruben